Friday, October 19, 2012

Putrajaya, hujan!

Akhirnya cuaca dari tadi jap panas jap suram rupanya tumpah air dr langit juga. Alhamdullilah, sejuk bumi ALLAH. Masa yg sama tertanya-tanya di hati 'dpt ke brisk walk petang ni'. Apa pun, hanya dengan izinNYA jua, Amin.

Lunch tadi memang masak menu orang yg tak berapa rajin. Nasi goreng cina & kicap cili padi. Menu ni walaupun simple giler tapi jadi kegilaan anak-anak saya.


Does look appetizing huh? Tapi boleh la, bila campur dgn cili kicap cili padi tu, ada kick. Siap berair hidung hehehe.

Bawang & bawang putih blender 
Isi ayam 
**semua ni tumis sampai ayam masak 

Corn kernels & telur 3 biji dipukul sedikit 
**masukkan tatkala ayam dah readu masak 

Lada sulah, garam, gula & maggi seasoning 
** masukkan secukup rasa, maggi seasoning ni 
dlm botol mcm kicap 

Nasi
** ikut banyak mana nak, saya sediakan 3 pot

Ini versi saya punya resipi. Kalau buat nasi goreng ni kena ada cili padi berkicap. 

Cili padi yg pepanjang, ada yg panggil Cili Padi Melaka 
** jgn guna cili padi burung, berpinau kang hehehe 

Kicap manis
** dlm 7-8 sudu makan.. saya tak sukat, agak2 jer

Cuka
** balance out the sweetness of kicap manis

Garam
** sedikit memadai sebagai penutup rasa yg sempurna 



No comments:

Post a Comment